Avui tenim una Escola d’art amb el nom de “La Industrial”. Aquesta Escola com a tal, té una història també complexa i peculiar, però que representa la sortida al període anterior i, també, l’adaptació a la nova situació social-educativa que ha viscut el país, la sortida de les incerteses del passat i l’ancoratge sòlid en el sistema educatiu del país. El centre és creat per un conveni entre la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya en data de 21 de desembre del 2000. Segons aquest conveni l’antiga Escola d’Art del Treball, que estava classificada com a Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics, segons l’ordenació acadèmica anterior a la “Llei Orgànica 1/1990”, de 3 d’octubre, d’Ordenació General del Sistema Educatiu, es va dotar d’un nou estatus com a Escola d’Art del Treball, d’acord amb el “Decret 304/1995” de 7 de novembre. En aquesta Escola amb característiques noves es comparteixen els tradicionals ensenyaments anteriors d’arts aplicades i oficis artístics amb uns nous ensenyaments reglats de Batxillerat, modalitat d’art, un Cicle Formatiu de Grau Superior de Joieria artística i un Cicle Formatiu de grau mitjà de Decoració Ceràmica.

El 19 de novembre del 2002, es va signar un altre conveni de canvi de titularitat pel qual l’Escola tornava a separar-se entre uns ensenyaments d’Arts Aplicades i Oficis Artístics, de nou, titularitat de la Diputació de Barcelona i uns ensenyaments reglats, titularitat del IMEB. Ambdós situats a les instal·lacions del Carrer Urgell 187, edifici 21. Aquest canvi d’estatus del centre ve determinat pel desplegament de la Carta Municipal de Barcelona (“Llei 22/1998” de 30 de desembre). Aquesta llei comportarà la creació del Consorci d’Educació de Barcelona amb l’antic Institut Municipal d’Educació (IMEB) i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, amb data del 5 de febrer de 2002 (Decret 841/2002) i la gestió de la part reglada de l’Escola per aquest ens. La part no reglada quedava formant part de la Excma. Diputació de Barcelona.

Posteriorment, el 2011, hi ha un nou i definitiu conveni pel qual la Diputació de Barcelona cedeix la titularitat de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics a l’Ajuntament de Barcelona que serà administrada pel Consorci d’Educació de la Ciutat de Barcelona, de manera que ambdues escoles tornen a estar unides i mantenen els ensenyaments reglats i els d’arts aplicades i oficis artístics.

Finalment, al llarg del curs 2013-14 l’Escola decideix proposar un nom nou i un nou logotip per tal de donar-se a conèixer com un centre, orgullós dels seu passat però, unificat i disposat a projectar-se cap al futur.

El 2015 el centre ofereix com a oferta formativa:

  • Dues línies de Batxillerat artístic,
  • Grau Superior de Joieria,
  • Grau Superior d’il·lustració,
  • Grau Mitjà de Decoració de Ceràmica Artística,
  • Estudis no reglats.